Terror & Attentat



Terror & Attentat


Terror, hot och attentat har tyvärr blivit en del av vår vardag i samhället!


Därför har vi sammanställt information och länkar från olika officiella källor om terror och attentat. De myndigheter som har rekommendationer om hur man ska agera i händelse av attentat mm. har tyvärr väldigt allmänt hållna riktlinjer för befolkningen men vi listar i alla fal de vanligaste rekommendationerna.

Se svenska polisens nyaste film om "Så bör man göra vid ett attentat" här



Det som rekommenderas är:
• Fly platsen sätt dig i säkerhet och eller sök skydd.
• Slå av ljudet på telefonen
• Larma 112
• Följ media


Förutom de fyra rekommendationerna är det värt att tänka lite extra på följande:
Dröj dig inte kvar och titta nyfiket, hjälp till eller avlägsna dig från platsen.
Tänk efter före, fundera på vad gör jag om… innan det händer.
Viktigt att man alltid tänker efter och handlar utifrån varje enskild situation, detta gör det svårt att ge mer detaljerade råd.


Sedan är det viktigt att man ser över vad man delar och sprider på sociala medier i kris, Krisinformation.se ger följande råd:

Använd sunt förnuft i sociala medier.
Var källkritisk. Sprid inte rykten.
Dela inte bilder på drabbade.
Tänk på att viktig information kan dröja.

Var källkritisk och sprid inte rykten. Medier gallrar bland många olika rykten i en händelse. Det bör du också göra. Hur vet du att det du vill dela är sant? Vems intressen gynnar ditt inlägg? Kommer du att stå för det du skrivit efter händelsen?

Om du delar bilder på själva händelsen kan människor och föremål bli igenkända. Resultatet kan till exempel bli att någon känner igen en drabbad anhörig på bilden innan polisen hunnit kontakta de anhöriga.

Läs gärna mer om sociala medier i kris här.


När händelser utvecklas snabbt kan det vara svårt att få svar på alla frågor. Viktig information kan dröja eftersom det i det akuta läget inte är bekräftat exakt vad som har skett. Det bästa du kan göra i ett sådant läge är att hålla dig lugn och fortsätta följa informationen från ansvariga aktörer.

Vid en allvarlig händelse får du om du är vuxen och frisk räkna med att klara dig själv utan samhällets hjälp, i alla fall inledningsvis. Tänk i stället på hur du kan hjälpa andra som har det svårare att klara sig. Barn och äldre, till exempel. Barn behöver diskutera de intryck de får i sociala medier. En del äldre kan ha svårt att ta till sig information i sociala medier. Här kan du vara till hjälp.


Fler länkar:

De franska myndigheterna är några av de få som har utförlig och lättförståelig information (engelsk text) klicka här för att läsa om vad de rekommenderar.

Polisens
rekommendationer kan du hitta här


Vad Svenska krisinformation.se rekommenderar hittar ni här och även ett inlägg på deras blogg hittar ni här.







Disclaimer

Vi har för din bekvämlighet satt samman tillgänglig information som ska ses som en sammanfattning och vägledning men var och en måste själv undersöka riktigheten i nämnda påståenden och information, vi kan inte ta något ansvar för skeenden som kan härledas till nyttjande av denna information.