Brandsäkerhet



Brandsäkerhet



Vid brand är varje minut kritiskt, därför är det viktigt att ha brandvarnare, då det är inte alltid man märker själv att det faktiskt brinner förrän det är försent.

Följande råd ges av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för placering och test av brandvarnare:

• Ha minst en brandvarnare per våningsplan.
• Placera brandvarnare i eller intill sovrum så du hör om det larmar när du sover.
• Placera brandvarnare nära köket, där det är vanligt att bränder börjar.

Testa brandvarnare:
• en gång i månaden
• när du satt upp en ny
• när du bytt batteri
• när du varit bortrest en längre tid
• när du gjort rent den

Om brandvarnaren ger oönskade larm kan det vara dags att göra rent den, byta batteri eller byta hela varnaren.

Ta sig ut, detta är inte bara viktigt hemma, men lika viktigt att tänka på när du är någon annastans, t.ex. spenderar du natten på ett hotell? Kolla lite snabbt var utgångarna ligger. För hemmabruk finns brandstegar som man kan använda sig av, det finns även linor du kan vira dig ned med. 

Brandsläckare
Djungeln av brandsläckare kan kännas förvirrande och som något jobbigt att sätta sig in i, men det är det inte. Vi förklarar här nedan de viktigaste sakerna att kunna.

För hemmabruk rekommenderas pulversläckare, den släcker bränder i flest material. ABC-pulver har mycket hög släckförmåga även vid användning av små mängder pulver. Placera brandsläckaren synligt, förslagsvis entrén.

Pulversläckare släcker bränder inom fyra av sex olika klasser;
A - fibrösa material (trä, tyg etc.)
B - brännbara vätskor
C - gasbränder
E - elektriska bränder

Pulversläckaren är förstahandsvalet i villa, lägenhet och fritidsbostad men passar även för industri och kontor samt för transport- och entreprenadmaskiner.

En 6kg pulversläckare bör man ha i sitt hem, beroende på storlek kan man komplettera med fler 6kg brandsläckare eller med en 2kg brandsläckare. 

Brandfilt
Ha en brandfilt i närheten av köket där bränder ofta uppstår, ha även en brandfilt på varje våning. Det är bra att ha en brandfilt som är 120 x 180 för att kunna täcka merparten av en vuxen människa. Med en brandfilt kan du släcka bränder t.ex. i kläder, möbler eller på spisen.




Länkar:


Läs gärna mer vad MBS rekommenderar gällande bransäkerhet här.